Passa al contingut principal

Catalanitat al PdB, aclariment de la Av La Maurina

Davant les crítiques fetes públiques pel grup municipal de CiU als mitjans de comunicació locals referent a la falta de promoció de “catalanitat” en el Pla de Barris i que han volgut exemplificar en la recent Festa de la Primavera al barri de La Maurina, l’Associació de Veïns de La Maurina es veu en el deure d’aclarir al grup municipal de CiU i a l’opinio pública diferents qüestions:


1. La Festa de la Primavera va ser una activitat ideada, programada i organitzada per l’Associació de Veïns de La Maurina que va demanar col•laboració al Pla de Barris pel que fa a la difusió i al seu finançament, entenent que era una activitat que s’ajustava als objectius i als programes de dinamització sociocultural i foment de la convivència contemplats en el Pla de Barri. Va ser per tant la junta de l’Associació de Veïns la que sobiranament va decidir quines activitats es feien, quina actuació es contractava i la que va demanar la col•laboració i participació de les escoles i AMPAS del barri i d’entitats de lleure per la dinamització dels tallers. Només cal veure els materials de difusió on es veu com a únic organitzador de la Festa a l’Associació de Veïns i com a col•laboradors a les entitats restants i a l’oficina del Pla de Barris. Per cert i com ve reconeix CiU l’èxit de participació de veïns i veïnes de la zona va complir satisfactòriament els objectius que ens havien marcat.

2. La Festa de la Primavera no pretenia en cap cas ser una mostra de cultures, gastronomies o altres aspectes culturals de cap comunitat, com si ho podia ser l’activitat de Músiques Plurals organitzada pel Pla de Barris fa uns mesos. Era això, una Festa per rebre a la primavera adreçada especialment als infants amb tallers de pintura, decoració de vidre, murals i diferents jocs de taula i carrer (dinamitzats per diferents entitats del barri); l’actuació del grup d’animació infantil “un parell de nassos” (actuació en idioma català), la presentació de la rumba de La Maurina interpretada pel seu autor i un berenar popular amb xocolatada gentilesa d’un bar del barri, sangria pels adults que ho volien i te a la menta i pastes elaborats per diferents membres d’origen magrebí de la Junta de l’AVV que es van oferir a preparar-ho.

3. Certament a la Festa de la Primavera es va presentar la rumba de La Maurina, cançó escrita i musicada per Jordi Martínez (també conegut com a Gito Montoya) cantant del grup local de rumba catalana Trikitown i component també del grup d’animació “Un parell de nasos”. Jordi Martínez vell conegut, amic i col•laborador de l’Associació de Veïns de La Maurina va rebre en el seu moment amb entusiasme la idea que li va fer arribar l’AVV sobre la possibilitat de fer una rumba específica dedicada al barri de La Maurina com a element identitari i de cohesió dels seus veïns i veïnes. Aquesta idea en Jordi Martínez la va culminar en l’elaboració de La Rumba de La Maurina que va oferir a l’AVV sense “cobrar un euro” per aquest encàrrec.


4. Per tant li podem aclarir al grup de CiU que la rumba va ser encarregada per l’AVV a un professional de la música amic seu que no va cobrar per aquesta feina. També aclarir-li que la lletra de la cançó és en català i aclarir-li també que per nosaltres és del tot encertat una melodia com aquesta, ja que considerem que la rumba catalana (sorgida i creada a Catalunya al si de les comunitats gitanes catalanes) és quan menys tan catalana com l’havanera i la sardana i per nosaltres s’adiu més que qualsevol d’aquestes altres a la història del nostre barri i al caràcter i dinàmiques de la seva gent. No cal dir a més la quantitat de grups locals de qualitat reconeguda que tenen en la base del seu estil la rumba catalana. No entenen com CiU a aquestes alçades pot excloure del seu catàleg de catalanitat un gènere com la rumba catalana i no volem pensar que respon a un model d’exclusió o discriminació de determinats col•lectius de catalans.

També fer menció que el taller de pintura i collage dinamitzat per l’escola Roc Alabern, i l’exposició que l’acompanyava, tenia com objectiu donar a conèixer i promocionar l’obra de l’artista local i català Roc Alabern, la companya del qual ens va acompanyar durant l’activitat.

5. Aclarir també al grup de CiU que quan aquesta AVV organitza una activitat la fa pel gaudi de tots els seus veïns i veïnes i no ens dediquem a contar quantes de les persones que hi participen han nascut a Terrassa, a Andalusia, al Marroc o al Perú, cosa que sembla que si que ells fan com manifesta la regidora Eva Salvador en les seves declaracions. Per tant fem activitats i festes per als veïns i veïnes, i no activitats pensades per a autòctons o per a immigrants que calgui aprofitar per fer cursets o mostres de catalanitat com sembla proposar CiU. Des d’aquesta concepció de fer les coses és com sobiranament des de l’AVV considerem que cal avançar cap a la integració i el sentit de pertinença a una comunitat com és el nostre barri i de país com es Catalunya.

6. Que nosaltres sapiguem CiU no ha proposat que en d’altres espais, al marge del Pla de Barri, com podria ser el Festival de Jazz de Terrassa, la senyera i l’himne dels segadors estigui present en les diferents activitats, o potser considera que no cal perquè no és una activitat en la que puguin participar públic originari d’altres països (per cert el Jazz, un dels símbols identitaris de la nostra ciutat, és més català que la rumba catalana?)…

7. Ens resulta preocupant que CiU s’atorgui el dret de dir i catalogar el que és identitari català i el que no ho és, i sembli que vulgui donar carnets de catalanitat a entitats i persones, i que es dediqui a fiscalitzar i catalogar les activitats que organitzem les diferents entitats locals en el nostre àmbit competencial. No cal dir que ens ofèn profundament que amb les seves manifestacions qüestioni que una entitat com la nostra no defensi o difongui prou els símbols identitaris del nostre país.

8. També, i no és de rebut, fer-li saber al grup de CiU, ja que sembla que té molt d’interès, que durant aquesta setmana l’Associació de Veïns de La Maurina ha organitzat una setmana dedicada als Castells amb diferents tallers castellers a totes les escoles del barri, exposicions i tallers castellers i actuació castellera a la Plaça de La Maurina (al mateix lloc on vam celebrar fa dos setmanes la Festa de la Primavera). Hi ho hem decidit fer sobiranament a l’igual que vam decidir fer la Festa de la Primavera amb l’objectiu de dinamitzar sòcioculturalment el nostre barri, fomentar la convivencia a l’espai públic i oferir eines d’integració social i comunitària.

9. Manifestar també que el grup municipal de CiU ens podia haver traslladat directament, i no per la premsa, les seves preocupacions, valoracions o propostes al voltant de les activitats que es fan al nostre barri o en el marc del desenvolupament del Pla de Barris i hauríem estat encantats de poder-ho contrastar amb ells al voltant d’una taula, però en cap moment CiU s’ha adreçat a aquesta AVV de manera formal per tal de mantenir una trobada i parlar d’aquests temes, tot i que si ens consta trobades de regidors de CiU amb col•lectius del nostre barri.

10. També dir que la regidora Eva Salvador va assistir a la Festa de la Primavera, quan aquesta estava finalitzant i estàvem recollint, i que va conversar distendidament amb el president de l’AVV i en cap moment, ni tampoc en dies posteriors, li va fer cap valoració o comentari en el sentit del que ara han fet públic als mitjans. Tampoc ens consta que en el Plenari del Pla de Barris de La Maurina el representant de CiU hagués socialitzat amb tots els integrants del plenari les reflexions o propostes que s’han fet ara a través de la premsa.

11. Esperem, tot i que no ens ho han preguntat a nosaltres sinó a l’Ajuntament de Terrassa, haver contestat algunes de les preguntes que es fan al Grup Municipal de CiU en relació a la Festa de la Primavera al barri de La Maurina.

12. Ens preocupa que el grup municipal de CiU en la seva guerra política particular, i legítima, amb l’equip de govern municipal pugui qüestionar, i a sobre sense tenir-ne tot el coneixement ni la informació adient, les activitats que fa una Associació de Veïns o les dinàmiques que estem posant conjuntament entitats, veïns i administracions en el Pla de Barris de La Maurina. També li agrairem a CiU que ens faci saber de manera directa a l’AVV els seus neguits i propostes en relació al Pla de Barris i ho puguem contrastar, perquè no ens agradaria que es reprodueixin les dinàmiques, distorsions i enfrontaments dialèctics que s’han anat produint en el Pla de Barris del Districte II i que això anés en perjudici de la imatge del nostre barri i dels resultats del propi projecte comunitari que és el Pla de Barris.

Junta Associació de Veïns i Veïnes de La Maurina

Terrassa, 8 d’abril de 2010

Joan Centelles Centelles
President AV La Maurina

Comentaris